Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Ångest, stress och nedstämdhet i flera månader.

Skriv svar

Till forum

 • Hej! Jag har varit extremt stressad, nedstämd och ångestfylld i några månader nu pågrund av en traumatisk händelse. För några dagar sedan gjorde jag också slut med min pojkvän som var väldigt destruktiv mot mig både psykiskt och fysiskt. När jag gjorde slut (gjorde på distans eftersom han varit våldsam när jag försökt göra det ansikte mot ansikte) så hotade han med självmord. Lång historia kort så ringde jag ambulans och satt i stark chock i någon timme för att jag var så rädd. Efter denna händelsen har jag mått ännu sämre. Är trött hela tiden, snurrig och ledsen. Mina föräldrar är inte särskilt stöttande. Dom vänder situationen mot mig istället för att stötta och förstå att jag gjorde det för både hans och mitt eget bästa. Finns det någon som upplevt samma trötthet och yrsel som jag? Vad kan man göra? Eller om du känner igen dig i något jag skrev får du gärna skriva också. Det hjälper alltid att veta att man inte är ensam.
  Trött
  29 jan 2020 16:37

 • Om du är konstant trött och har yrsel bör du kontakta vårdcentralen. Problemet med de besvär du har är att de kan ha så många orsaker, så tala åtminstone med en sköterska och tala om hur länge du haft symptomen och även andra besvär både stora och små.

  Generellt ångestsyndrom är vanligt när man upplevt något jobbigt, men kroppen kommer också i obalans så det kan finnas andra problem man måste ta hänsyn till.

  Sömnen blir förstörd vid allvarlig stress, både att man sover för lite och att kvalitén på sömnen blir sämre. Lite självklart kanske, men sömn kan man inte vara utan en längre tid innan man förlorar förståndet eller går in i väggen.

  Mat är livsnödvändigt och kroppen slutar att ta upp viktiga ämnen när man mår dåligt. Lägg till att man glömmer eller inte vill äta när det är kaos hela tiden. Göra tvärtom är också skadligt, allt handlar om att bevara balansen i tillvaron så att man mår tillfredsställande.

  Blodbrist kopplas ofta ihop med stress och fysisk ansträngning eftersom blodet transporterar syre till kroppen. B-12 brist är också vanligt som också kan bidra till blodbrist (brist på järn). När man har blodbrist känns det som man går på knäna av trötthet.

  Blodtrycket kan också ge trötthet och yrsel. Har man lågt blodtryck så kan man knappt resa sig ur soffan utan att svimma. Blodtrycket pendlar ofta vid stress så man kan ha högre eller lägre än man brukar ha utan att det behöver vara farligt.

  Allvarliga sjukdomar har flera “tilläggssymtom” som är ganska lätta att känna igen. Unga människor har oftast de mindre men minst lika jobbiga besvären. Men för säkerhets skull bör man ta signalerna på allvar innan man avfärdar dem.

  För varför skall man lida? Det finns hjälp att få! Det finns inget värre än att sväva i ovisshet och oroa sig. Sök på de symptom som du har ofta och ta skrämselpropagandan med en nypa salt. Klickbete vet du nog vad det är (skrämmas för att tjäna pengar).

  Ta inte illa vid dig för att ingen lyssnar eller tar dig i försvar. Det är en del av det som brukar kallas för härskartekniker. Målet är att mala ned din självkänsla i småsmulor så att de kan fortsätta att dominera dig. Det du beskriver kallas för “Projiceringsmetoden”.

  Så här skriver Elaine Eksvärd på sin hemsida.

  “Har du något som tynger dig, och som du vill prata om så kan det bli öppet mål för härskare som använder projiceringsmetoden. Det är då du får skulden för det du klagar på, trots att du inte har något med konsekvensen att göra mer än att du drabbas av den. Om du lättar ditt hjärta och det helt plötsligt känns tyngre, så luktar det projicering.”

  Nej du är inte ensam om att känna så här. Jag tror att många känner igen sig i din berättelse.
  Yo!
  30 jan 2020 22:11

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.