Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Är jag psykiskt sjuk?

Skriv svar

Till forum

 • Jag har länge varit deppad. Först för några månader sen, kanske fyra eller något sånt, så började jag skära mig. Är det sjukt at tycka om känslan? Jag vet inte riktigt... Ibland känns det som en utväg liksom. Jag kan skratta åt det ibland, är det konstigt? Jag vill inte att det blir en vana, jag vill inte bli som morsan. Är det sjukt att ibland längta till den sär känslan? Antagligen.. Vad tycker du?
  Anonym Psykopat
  04 apr 2017 17:22

 • Hej! Nej, det är inte konstigt att längta efter smärta, lika väl som droger och alkohol i det fall som missbruk föreligger eftersom resultatet är densamma. Att minska på smärtan inom en. Det är dock viktigt att du söker hjälp och börjar bearbeta det som är orsaken till ditt självskadebeteende. Lider din mamma av samma sjukdom så finns tyvärr risken att om man som barn ser att förälderns ångest dämpas på det sättet så tar man efter när man själv mår dåligt. Det borde du dock inte göra och absolut inte jämföra dig med din mamma då det finns olika typer av ångestsyndrom och olika sätt att hantera det. Det finns hjälp att få och du kanske kan få slippa både ångest och att skära dig. Hälsningar Andreas
  Andreas
  25 apr 2017 14:03

 • Du har valt ett mycket negativt sätt att hantera din ångest. Förutom att skada dig själv så skadar du din omgivning. Jag vet inte vad som utlöser beteendet men jag vet att det är mycket vanligt och något man lär sig från andra människor. Exempelvis kommer ärren att oroa dina framtida barn och det är något man kanske inte tänker på när man tycker att man har funnit en lösning.

  Ångest är en form av nattskräck, mardrömmarna finns i ditt undermedvetna och kan ge olika uttryck. Vissa kräks av stressen, andra sysselsätter sig med handlingar som skall ta dem igenom affekten och andra tar till mer drastiska lösningar. Texten nedan skrev jag för de som lider av mardrömmar, men är egentligen till för självskadebeteenden, jag bytte ut daglig ångest mot den man känner på natten. Det är möjligt för att de bottnar i samma upplevelser.

  Som du beskriver det behöver du en distraktion för att hantera stressen, men har valt en mycket dålig lösning. Att den fungerar beror på att du kommit i kontakt med belöningssystemet som ger dig dopamin för att du tagit dig igenom något farligt. Men som en droganvändare har du valt en snabbare fix, eller om du varit sportintresserad, samma kick som att slänga dig ut från ett flygplan och vänta med att lösa ut fallskärmen. Nackdelen är att det ger ett bakrus och du måste hela tiden repetera beteendet och tillvänjningen gör att du helar tiden vill ha mer. Du har fått ett självskadebeteende.

  Nu finns det lösningar. KBT har vissa begränsningar men fungerar ihop med mindfullness och annat som har en bra bas, men som behöver fråntas de religösa aspekterna. Tänk på Yoga som fungerar bäst fristående utan att man behöver ge upp sitt liv helt och hållet och bli en eremit som lever på almosor (fungerar dåligt i Sverige). Du behöver sysselsättas och ersätta drogerna (dopaminberoendet) med något positivt, som när man använder nikotinläkemedel för att komma ifrån beroendet. Det är ett hjälpmedel, ingen livsstil.

  Gå igenom tipsen och välj ut det du kan använda som verktyg att bryta ditt beteende. Kontakta en psykolog som är inriktad på ditt problemområde så de kan ge dig rätt hjälp. Texten är oerhört lång och det är därför jag inte skriver om den. Det tog lång tid att översätta den och att plocka ut det som kan användas till självhjälp. Även det som är "fel" kan användas, en god sömn är grunden till allt och ökar ditt välbefinnande. Analysera inte drömmar, det ökar bara de negativa tankarna på dagen. Mycket av sömnen är automatisk rensning av hjärnan och inget vi egentligen behöver vara medvetna om. Men precis som en usel dokusåpa så fascineras man av handlingen mot bättre vetande.  Distrahera genom att acceptera

  Försök att använda positiv distraktion för att komma bort från obehagliga känslor.

  Aktivitet – Använd positiva aktiviteter som du tycker om.

  Bidra – genom att hjälpa andra eller ge något till samhället.

  Jämföra – jämför dig antingen med människor som är mindre lyckligt lottade eller hur du var när du var kände dig sämre än du gör nu.

  Känslor – få dig själv att känna annorlunda genom att provocera fram nya känslor med hjälp av humor eller ägna dig åt en aktivitet som gör dig glad.

  Flytta fram – låt din situation vara på sparlåga ett tag. Sätt något annat först i ditt medvetande.

  Tankar – tvinga dig att tänka på något annat.

  Förnimmelse – lura dina sinnen genom att duscha kallt, äta kryddstark mat eller skapa en distraktion som kan bryta dina tankebanor. Mycket fungerar som avledning och alla taktila behandlingar är lugnande, barn reagerar positivt på pyssel och lekar som stimulerar känsel och finmotorik.

  Acceptans – finns i ditt undermedvetna, men strider mot dina vakna och logiska lagar. Kan man inte fly eller fäkta blir man passiv och tankarna repeteras. Motorn är igång men du kommer ingenstans.

  Acceptera betyder inte att man tolererar situationen som sådan, utan hur du förhåller dig till det obehagliga.

  Minnen från barndomen, obearbetade rädslor blir vuxna maror, helt enkelt för att känslorna är en del av dem. För att byta tidiga känslor mot nya, se dagen som en vuxen man eller kvinna, så måste du drömma klart även om det är obehagligt. Rädslan för rädslan är din enda överman, inte din svaghet.

  Sov med lampan tänd eller på en plats du uppfattar som mindre obehaglig, exempelvis en soffa eller i ett gästrum. Tanken är att du inte skall förknippa din plats med tidigare mardrömmar. Det som finns inuti kan inte skada dig och monstren under sängen är för länge sedan borta.

  Innan du drömt klart, kan du inte se vad som skrämde dig. Ju mindre du själv var, desto mindre behövdes det för att göra dig panikslagen. Även om det var din värsta upplevelse då, så klarar du det lättare idag med dina vuxna erfarenheter.

  Lugna dig själv

  Det är viktigt att du ger dig själv tid att andas. Vad det än är eller var så kan det inte skada dig. Som jag sa tidigare så bearbetar du dina känslor, låter dem omvandlas tills de är hanterbara. Ge inte upp, men plåga inte dig själv. Är det jobbigt så gå upp igen. Ät något, jo jag vet, men det går bra att borsta tänderna igen. Var lite ömkande, men inte mot dig själv utan mot barnet som fortfarande är rädd. Ge ditt inre barn några minuter att lugna sig. Säg att det snart blir bättre innan du försöker sova igen.

  Förbättra

  I stunder av nödläge finns knep att ta till för att hjälpa dig att slappna av.

  Självbilder – föreställ dig avkopplande scener, att saker går bra eller andra saker som behagar dig.

  Definition – hitta ändamålet eller innebörden i vad du känner.

  Omfamna – var din egen förälder, sjung tyst för dig själv, ge dig själv en symbolisk kram eller be till någon ovan.

  Var lugn – slappna av i dina muskler, andas djupt, använd mjuka ord som tröstar.

  Stanna i ögonblicket – fokusera din hela uppmärksamhet på vad du gör just nu. Håll dig i nuet.

  Pausa – ta ledigt från allt som oroar, kanske inte jämt och på heltid, men kom-i-håg att åtminstone försöka med korta stunder då och då.

  Beröm – tyck om dig själv. Säg till dig själv att du kan göra detta och att du kommer att klara detta, så minskar din sårbarhet. Din inre styrka kommer att växa med din erfarenhet.

  För- och nackdelar

  Tänk på de positiva och negativa sakerna - om att inte tolerera situationen. Andra vet inte vad du vet och kan försvara sig för att de antar sig veta vad du utsatts för. Detta är inte sant, vad du inte vet kan de heller inte veta. De bara antar att du mår dåligt på grund av deras fel och brister. Inget säger att det är sant.

  Rent statistiskt – klarar sig barn bäst om de stannar i sin invanda miljö även om den är dålig. Det pekar på att processen att hela sig själv hela tiden pågår. Barnhems- och fosterhemsbarn är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Förmodligen på grund av antal omflyttningar och det faktum att inlärda överlevnadsstrategier inte kan tillämpas i den nya miljön ifall den är fientlig.

  Slutsatsen är – att läkningsprocessen avbryts eller försenas för att dölja saker barnet vant sig vid, glömt bort eller finner mindre traumatiskt än sådant som begåtts av främlingar. Med tanke på hur långt tillbaka vi minns våra starkaste känslor, kroppsliga skador eller chock, kan traumat bestå i att en barnvakt har lämnat dig framför teven eller att du har sett en olycka från skolbussens fönster.
  Det är inte alltid det uppenbara. Det behöver inte vara när någon släkting gjorde något, även om det ofta betalar sig bättre om du försörjer flera nybakade terapeuter. Dagens ”special” kan vara allt från moderskomplex till aga och misshandel. Du skall inte acceptera att psykologer går på seminarium och fascineras av det, ibland uppslukas helt av det, lika lite som du skall tåla att släkten analyserar dig utifrån vad dem själva har fått för behandling tidigare.

  Radikal acceptans

  Sluta bekämpa verkligheten. Acceptera din situation för vad den är.

  Förvandla ditt sinne

  Förvandla ditt sinne mot en accepterande hållning. Det bör användas med radikal acceptans.

  Vilja i motsats till vållande

  Vara villig och öppen att använda vad som är effektivt. Släpp en uppsåtlig hållning som går tvärt emot acceptans. Håll alltid ögonen på målet framför dig.

  Behärska dig

  Försök att göra en liten sak varje dag för att bygga upp din förståelse och kontroll.

  Vänd inte på allt

  Första impulsen för många är att vända ångesten utåt eller inåt, eller att bli arg. Tänk på att brist på sömn orsakar humörsvängningar, så sov när du kan. Använd mikrosömn eller ta en kort tupplur. Vid en längre sömnstörning skall du undvika all sömn dagtid, det är för att man förlorar dygnsrytmen. Men grundregeln är att all sömn är bättre än ingen alls.

  Vänd på annat

  Vänd på det negativa istället. Se det positiva i allt. Det svåra är lättare om det upprepas, i och med din erfarenhet. Det finns alltid tillfällen att vara glad, även sorgliga tillfällen har glädjeämnen. Människor finner varandra när de delar egenskaper och minnen. Många situationer är komiska om man ser dem på distans, utan det emotionella lidandet.

  Problemlösning

  En lösning är att se tiden an. När mängden information och kunskaper är tillräckliga kan du se tydligt var du skall lägga din energi för att hitta en fungerande lösning. En del problem behöver inte en lösning då det är känslomässiga sår, de behöver tid att läkas. En del kan du diskutera med andra, jämförelser ger nya färdigheter och kunskaper. Det ger åtminstone en känsla att du gör något, det botar känslan av att det är måndag hela veckan. Glöm inte att ta en rast! En arbetsvecka är bara fem dagar. Hjärnan fungerar bäst när den får vila.

  Att släppa taget om känslomässigt lidande

  Iaktta och upplev dina känslor som de är, acceptera dem och låt dem försvinna.

  Slutord och källa

  Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandling för att hjälpa människor som lider av affektiva störningar samt dem som behöver ändra beteendemönster som inte är bra, till exempel självskadebeteende, självmordstankar och drogmissbruk. Här har jag använt samma metod med några få anpassningar för att lindra nattskräck. Olika metoder som kognitiv beteendeterapi och liknande skall om de är bra kunna fungera med varandra.
  Anders
  09 aug 2017 16:14

 • Anders:
  Mycket läsvärt/användbart material du lagt här! Bra redskap.
  Gardenia
  12 okt 2017 23:50

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.