Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Familjehem?

Skriv svar

Till forum

 • Hej!
  Efter en orosanmälan har en utredning påbörjats och jag måste snart bestämma mig för vart jag vill bo. Det står mellan två alternativ: att bo kvar hos min pappa som har ensam vårdnand eller familjehem. Kort och gott beror orosanmälan på att jag har en pappa som uppvisar många (om inte alla) drag som definierar en narcissist. Jag vet att t.o.m experter är försiktiga med att ge ut diagnoser så jag ska försöka att inte fixera mig alltför mycket på det. Hursomhelst har han på sistone betett sig mycket bättre (förmodligen pga utredningen) samtidigt som min magkänsla säger mig att jag har att göra med en lögnaktig, manipulativ och empatifattig person som egentligen inte förändrats ett dugg. När det handlar om en person man är uppväxt med blir det svårt att upptäcka den psykiska misshandeln man utsatts för men baserat på mina beteenden (alltid på min vakt, stress och rädsla i hans närvaro, känner mig övervakad, kan inte säga ifrån osv.) så litar jag alltmer på mina upplevelser. Som situationen ser ut nu så finns det alltid mat på bordet, han köper det jag vill och det förekommer ingen psykisk misshandel då jag "isolerat" mig i hemmet (tveksamt hur hållbart det är i längden) vilket ger mig skam och skuldkänslor att ens tänka tanken att bo i familjehem. Nyligen konfronterade jag honom angående hur han har betett sig förr där han endast förnekade allt, får mig att verka galen och berättar hur det är "sorgligt att jag upplevde det så" (gaslighting?). När jag frågar om hur det kommer sig att mitt syskon som har flyttat ut har brutit kontakten med pappa så berättar han hur galen han är och tänker. ALLA som går emot hans åsikter är galna verkar det som. Är nästan hundra på att han är oföränderlig pga tidigare erfarenheter vilket soc antagligen kommer att försöka med i slutändan. Jag är överlag väldigt osäker på vad jag vill och ser familjehemmet som en sista åtgärd. Det känns fel att ta upp en familjehems plats som hade kunnat gå till någon mer behövande men ser fortfarande ett problem i vardagen. Vad tycker ni?

  Tacksam för svar!
  Anonym tjej
  20 sep 2020 17:35

 • Hej Anonym tjej!

  Det framgår inte hur gammal du är, hur många år du har kvar innan du blir myndig och kan bo själv.

  Jag tänker mig att det spelar roll om det handlar om ett halvår, ett år, eller några år till som du ska bo hemma hos dina föräldrar eller i familjehem.

  Men oavsett detta så är det viktigaste vad du själv vill. Var skulle du helst vilja bo själv?

  Jag förstår att det kan vara svårt att veta och välja om du i nuläget inte vet vilket familjehem du kommer till. Om det blir bra att bo där, eller om det skulle kännas bättre att bo med din pappa?

  Tänk på dig själv, och det du känner att du vill. Det är klart att om du får rätt till familjehem så har du också behov av det. Jämför inte ditt eget behov med någon annans, utan våga ta emot erbjudande om familjehem ifall du själv VILL flytta till familjehem.

  Tänk efter vad du själv behöver för att må så bra som möjligt. Det är viktigt. Du har rätt att tänka på dig själv.

  Om du ska bo med din pappa så är det för att du längtar efter honom och att han gör dig trygg och ger dig omsorg och kärlek. Att han tar hand om dig på ett sätt som gör att du mår bra.

  Om du tror att han bara spelar teater nu under utredningen, men kommer göra dig illa, eller behandla dig som luft, sedan när ni blir ensamma i vardagen så kanske du kan fråga socialtjänsten om det finns flera alternativ också.

  Om du vill bo i familjehem och blir beviljad de så ska du unna dig själv det. Men om du hellre vill bo med din pappa så kanske du kan få någon stödperson eller stödfamilj som du kan hälsa på regelbundet istället, samtidigt som du bor kvar hos din pappa. Om du skulle vilja det.

  Det är hur du känner och vad du behöver som är det viktiga. Tänk inte på vad andra behöver, att någon annan skulle behöva platsen, eller vad din pappa behöver. Det viktiga nu är vad du behöver.

  Hur kan du känna dig mest trygg? Hur behöver ditt boende se ut för att du ska känna mest trygghet och lugn, så att du kan plugga klart skolan?

  Vilka människor behöver du i ditt liv? Finns det andra släktingar och vänner som du vill ha mera kontakt med, som också skulle vara en trygghet i din vardag?

  Försök tänk efter vilka människor du litar på, som ger dig lugn och som är varma och snälla mot dig. Samla på dig dessa människor, och tala om för dem hur viktiga de är.

  Och om du inte har sådana människor i ditt nätverk nu, så kan du få det i framtiden. Det gäller att samla på snälla människor som gör en trygg och glad. Och att minimera kontakten med människor som gör en ledsen och gör en illa.


  Din pappa kan så klart utvecklas. Men det kan ta lång tid. Och det är hans arbete. Han som måste vilja utvecklas, och även jobba för det. Han kanske behöver gå i terapi? I vilket fall som helst så ska inte du behöva tänka på det. Det är hans ansvar.

  Ditt ansvar är att våga ta för dig när människor vill hjälpa dig, och att våga säga till hur du känner att du bäst skulle bli hjälpt i din vardag just nu.
  K.
  21 sep 2020 09:08

 • Hej igen Anonym tjej!

  Jag vill understryka det jag skrev tidigare:

  Det är hur Du känner och vad du behöver som är det viktiga. Tänk inte på vad andra behöver, att någon annan skulle behöva platsen, eller vad din pappa behöver. Det viktiga nu är vad du behöver.

  Hur kan du känna dig mest trygg? Hur behöver ditt boende se ut för att du ska känna mest trygghet och lugn, så att du kan plugga klart skolan och våga gå ut i livet?

  Att du känner dig trygg och mår bra där du bor är det allra viktigaste.

  Det är det alternativet som du ska välja.
  K.
  21 sep 2020 09:29

 • Hej!
  Jag är 16, men kan inte tänka mig att bo kvar här i 2år till och har därför fattat ett beslut! Hursomhelst, Tack så mycket för alla råden! Det underlättade mycket!
  Anonym tjej
  22 sep 2020 16:44

 • Fint att du kunde fatta ett beslut.
  Allt gott till dig!
  K.
  24 sep 2020 11:53

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.