Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

min mamma mår inte så bra

Skriv svar

Till forum

 • När jag var ungefär 12 år gammal förstod jag att min mamma har bulimi, en dag föll helt enkelt alla bitar på plats. Att inse detta var väldigt jobbigt och jag försökte hjälpa henne. Jag kan absolut inte säga att jag gjorde mitt allra bästa men jag försökte prata med henne. Jag kan för övrigt tillägga att jag aldrig haft en särskilt nära relation med någon av mina föräldrar, vi har i princip aldrig pratat om känslor och det gjorde det helt enkelt bara svårare för mig att hjälpa henne. I alla fall tiden gick och hon fortsätta svälta sig själv och träna överdrivet mycket, för att sedan hetsäta och ja.. Hon mådde i allmänhet väldigt dåligt under denna tidpunkt, något jag märkte på så vis att hon drack väldigt mycket och ofta kom och pratade med mig när hon var så full att hon inte ens kunde stå upp. Jag blev väldigt arg på henne och istället för att stötta henne frös jag ut henne eftersom jag helt enkelt inte orkade.

  En gång var jag borta över helgen hos en kompis, när jag kom hem fick jag reda på att hon var på sjukhuset. Båd hon och min pappa sa att hon hade ramlat och då blivit nojig för att eventuellt skadat sig och därför åkt in. Men grejen var den att hon låg inlagd ett par dagar och när vi hälsade på henne var hon på någon slags psykiatrisk avdelning, hon var alltså inte skadad. När vi skulle skjutsa hem henne var hon helt förändrad, hon skrek och betedde sig på ett vis jag aldrig sett henne göra. Jag som ändå var rätt ung blev jätterädd för henne just där och då. Jag vet alltså inte varför hon var där eller vad som hände, om hon faktiskt ramlade på riktigt?
  Efter denna händelse började hon i alla fall gå till en psykolog två gånger i veckan, något som inte direkt hjälpte. Med tiden har hon då och då i perioder varit sängliggandes, det är en sådan period nu. Jag hör henne gå upp och ta en massa tabletter, sömn och antidepressiva tror jag. Hon har inte pratat med mig varken igår eller idag och har inte heller jobbat. Igår morse hörde jag henne slänga ut till min pappa att hon är deprimerad. Det har jag ju förstått och så men det känns bara så konstigt... Fan, nu hörde jag henne ta två tabletter till, jag förstår ju själv att det inte är bra, blir så stressad.
  Jag är irriterad på min pappa för att han inte gör något bortsett från att låsas om det. Jag är dock ännu mer irriterad på mig själv för att jag inte hjälper henne, jag är verkligen värdelös. Grejen med det hela är ju att hon större delen av tiden verkar helt "normal", hon handlar, lagar mat, jobbar och umgås med sina syskon mm. Därför tänker jag att jag hela tiden överdriver. Det som avslöjar hennes mående i de bra perioderna är att hon som sagt var tycks ha bulimi, äter laxeringsmedel och dricker mer än vad jag tror är vanligt. Det värsta är att hon passar på att göra ovanstående när min pappa inte är hemma, hon är helt enkelt väldigt bra på att dölja det, eller är det jag som misstolkar?

  Vet inte ens varför jag skriver detta, men det känns lite skönt. Förstår att säkert ingen orkade läsa, men om någon gör det för personen gärna skriva om den har något tips eller liknande, tack på förhand! hoppas du får en bra dag
  hej
  28 jan 2020 20:54

 • Hej!

  Tack för din berättelse.

  Jag vet inte hur gammal du är, men du har inget ansvar över hur din mamma mår. Det är vuxna som har det ansvaret, inte du.

  Du beskriver att det har hänt många allvarliga saker i din familj, och det är förståeligt att du blir påverkad av det. Det låter som att du skulle behöva något att prata med. Någon som bryr sig om hur du mår, vad du känner, vad du undrar över och behöver ha svar på, någon som ser dig.

  Finns det någon i din närhet som skulle kunna lyssna tror du? Kanske skolkuratorn eller skolsköterskan, eller någon annan bra vuxen som du har förtroende för?

  Fundera på vem du tror att du skulle våga prata med, och hör av dig till den personen.


  Jag tänker på det du skriver: "Jag är dock ännu mer irriterad på mig själv för att jag inte hjälper henne, jag är verkligen värdelös." och "tänker jag att jag hela tiden överdriver."

  Jag vill svara på det och säga dig att du är verkligen inte värdelös. Inte alls. Tvärt om, du kan mycket och har mycket att ge. Men du behöver vara rädd om dig själv och ta hand om dig själv. Det är inte ditt ansvar att hjälpa din mamma. Det är de vuxnas ansvar. Jag vet att det inte känns så - som barn och ungdom känner man ju ansvar att hjälpa sina föräldrar, men det ansvaret är alldeles för tungt för en ung människa att bära. Det är inte meningen att du ska ta det ansvaret.

  Fina du, du behöver någon som lyssnar på dig och ser dig i den här svåra situationen. Det är ju väldigt svårt när ens förälder blivit sjuk. Och du överdriver verkligen inte alls. Det du berättar om är en svår situation, och jag hoppas att du pratar med någon som kan stödja dig.
  K.
  29 jan 2020 14:45

 • Tack för ditt svar. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, men ditt svar var verkligen jättefint och jag vill verkligen tacka för att du tog dig tiden att skriva (det gjorde min dag).
  Och jag kanske borde prata med någon som du säger, vi får se..! Jag är 16 förresten.
  hej
  30 jan 2020 19:03

 • Jag känner igen mig i mycket trots att jag har en helt annan bakgrund. Min pappa var alkoholist och läkemedelsmissbrukare, så likheten borde vara obefintlig.

  Men ..

  Jag kände samma ansvarskänsla, frustration och maktlöshet. Jag menar, hur mycket man än försöker så hjälper det inte. Sen skiter man i att lyssna och får dåligt samvete och sen börjar allt om igen.

  Jag skall inte “hjälpa” för att jag stjälper. Om jag leker ambulans vid varje “självmordsförsök”, tar en taxi mitt i natten, räknar pillerkartorna i sophinken och kollar efter livstecken, så gör jag bara “Hans Majestät Drama Queen” en jättetjänst och stöder missbruket.

  Man måste säga nej även om det gör ont i hela kroppen ..

  Sluta vårda om vården är obefintlig, för man kan inte vårda en anhörig med psykiska problem. Det kommer aldrig att bli samma sak som att sitta hos någon med cancer eller någon annan sjukdom. Man har alldeles för mycket känslor för att orka bära bördan ensam.

  Du låter både ansvarstagande, empatisk och väldigt duktig. Du skriver målande och törs blotta dina känslor, bara bra egenskaper vad jag kan se i texten.

  Om alla stjäl din tid och all uppmärksamhet, när skall du då hinna se dig själv okritiskt och värdera dina handlingar rättvist? För att göra det behöver man tid, lugn och ro, samt egen livserfarenhet som inte är färgad av andras åsikter.

  Nu blev det lite “snobbigt” skrivet, men självkänsla trivs i fint textsällskap. Här hittar du råd och förklaringar så att du kan “krama hjärnan” med självmedkänsla och lära dig tycka om dig själv igen.

  https://www.umo.se/jag/sjalvkansla-och-blyghet/sjalvkansla/
  Ola
  30 jan 2020 22:40

 • Hej!
  Vad fint du skriver och uttrycker dig. Förstår att det känns som om du borde hitta nått sätt att lösa detta. Det kan du inte. Du ger dig själv en omöjlig uppgift om du tänker så. Det gör ont men så är det. Det är din mamma och pappa och andra som behöver göra det. Ditt ansvar handlar om att ta hand om dig. Det är ditt viktigaste ansvar av alla. Om du inte gör det sviker du dig själv. Ge dig själv en present och prata med någon som du kan försöka lita på. Ge dig själv en present och ta hand om dig själv.
  t
  31 jan 2020 08:28

 • Tack för att du delar med dig, du är modig känner igen mig mycket i det du skriver jag är uppväxt med en mamma som inte mår bra och en pappa som är alkolist. Men det är inte ditt ansvar att ta för din mamma och inte din pappa heller. Det är inte ditt fel att det är så hemma .

  Du är inte värdelös , som personerna skriver ovan så är det tvärt om du är värdefull och viktig , du har mycket fantastiskt att ge.

  jag kännde likadant som dig , men det stämmer inte

  när man barn och ungdom som växer upp i en dynfuktionell familj så tar man på sig ett ansvar över sina föräldrar . som man inte ska göra som barn.

  man kan tyvärr inte göra sin förälder frisk men dem behöver få hjälp av andra vuxna som har kunskap

  Det du behöver är att ta hand om dig själv , för du har rätt att må bra trotts att din mamma är sjuk . Du behöver prata med någon vuxen som du litar på tex skolkuratorn , skolsyster, någon kompis förälder. du har rätt att få trygghet och skydd.

  skickar massa styrke kramar <3
  Ronja
  31 jan 2020 13:25

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.