Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Tankar inför julen

Skriv svar

Till forum

 • Jag skickar brevet som jag skrev till Felicia i en ny tråd här också, så att flera hittar det. Hon skrev om sin mamma, men det kan lika gärna handla om en pappa, ett vuxet syskon eller mor- eller farföräldrar, eller någon annan närstående.


  TANKAR INFÖR JULEN, NÄR NÅGON VUXEN SOM STÅR DIG NÄRA MÅR DÅLIGT

  Fundera på om du har någon som du kan prata med. Kanske en kompis eller en släkting, kanske din pappa? Någon som du kan dela din oro, och kanske ilska och ledsenhet med. Det är alldeles naturligt att man blir både arg, ledsen och orolig om ens mamma skriver så.

  Fundera också på om din mamma har någon hon känner som skulle kunna stötta henne just nu? Kanske en vän, en omtänksam granne eller någon annan vuxen.

  Jag vet inte vilka tider diakonerna i Svenska kyrkan jobbar där du bor. Men en diakon brukar kunna göra hembesök om din mamma vill det, eller så kan din mamma komma till diakonen och prata. En diakon är ofta utbildad socionom eller sjuksköterska i botten och är van att stötta människor som mår dåligt på olika sätt. Men om din mamma mår riktigt dåligt kanske hon behöver kontakta sjukvården istället.

  Julen är alltid en svår tid. Förväntningarna är höga på att allt ska vara mysigt och bra. Dåliga minnen kommer tillbaka. Och relationerna skaver när man träffar varandra och det blir intensivt och kanske trångt inomhus.

  Din mamma behöver någon som kan finnas som ett stöd bredvid sig just nu, låter det som. Men det är inte du som ska vara det stödet. Försök att se till att hon får någon som tittar till eller hör av sig till henne. En vuxen som orkar bry sig och finnas där. Det räcker långt att bara ge lite sällskap.

  På det sättet får du avlastning så att du får bry dig om dig själv. Du behöver också någon som finns för dig. Du behöver vara någonstans där du trivs och kan känna dig trygg. Var skulle du vilja vara i jul? Vilka känns viktigt för dig att umgås med? Går det att ordna tror du, finns det någon du kan prata med så att den får veta hur du vill fira julen?

  Ta promenader i jul. Se till att gå undan och vila dig när du känner att du behöver. Men sök också sällskap med någon trygg person när du känner dig ensam. Om du inte har någon i din närhet kan du kanske ringa eller smsa.

  Det är sorgligt när ens mamma eller pappa hotar med att den kanske ska dö. Som barn får man en massa stress, oro och kanske skuldkänslor av detta. Men minns att hon är vuxen och det är hon som måste be andra vuxna om hjälp när hon mår dåligt. Du har inget ansvar för det.

  Jag önskar dig och oss alla en så God Jul som möjligt!
  Var rädd om dig och våga be vuxna om hjälp.  Ps Psykologiguiden.se skriver tänkvärt om julen:
  https://psykologiguiden.se/julrelationer
  Karolina
  19 dec 2017 14:11

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.