Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Vem är jag?

Skriv svar

Till forum

 • När jag var liten var det väldigt enkelt att veta vem jag var för massa personer sa: Bra jobbat Moa! så jag mådde bra av det jag gjorde det var jag. Kreativ, glad och själfull men nu. Det är som om jag inte vet vad jag gillar jag vet inte om jag hatar den saker eller om jag gillar den. Det är som om jag försöker lära mig saker om en ny person men personen försöker berätta med ögonen och säger inte rakt ur. Jag vill bara veta vem jag är. Vad gillar jag för klädstil? Vad gör mig glad? Vem gillar jag? Jag vet inte jag vet inte! Det är som om jag spelar en roll men jag lyckas alltid göra fel roll. Snälla kan någon hjälpa mig jag vet inte vad jag ska göra för att kunna bli lycklig snälla hjälp?!
  Moa
  10 apr 2017 19:47

 • Hej Moa!

  Du kan kanske pröva dig fram lite i taget. Försök hitta din känsla för saker och ting. Stanna upp lite och känn efter: Hur känns det här? Känns det bra? Känns det skönt? Känner du dig lugn och trygg när du gör en viss sak? Känner du dig glad? Och tvärt om: Vad känns obehagligt och fel? Försök lyssna på hur du själv känner.

  Ibland kan det vara så att vi har varit med om många jobbiga saker under lång tid, eller att det hänt någon speciell händelse som var jobbig, som vi försöker förtränga. Och då kan det bli svårt att känna överhuvudtaget. För man kanske har blivit tvungen att "stänga av" sina känslor. Kan det vara det som har hänt dig? I så fall kanske du behöver prata med någon om det som har hänt. Ta hjälp av någon vuxen som kan lyssna och stötta dig igenom det svåra.


  Du skriver: "Det är som om jag spelar en roll men jag lyckas alltid göra fel roll." Och jag undrar då för vem blir det fel? Gör du fel mot dig själv, eller menar du att andra tycker att du gör fel?

  Bry dig inte så mycket om vad andra tycker om dig. Det viktiga är inte att svara upp mot andras förväntningar. Det viktigaste är att försöka ta hand om sig själv på ett bra sätt, göra saker som du mår bra av (saker som inte gör illa dig eller någon annan).

  Det är svårt att hitta sig själv och det är något som alla går igenom, särskilt när man är ung. Det är helt normalt att känna sig vilsen och inte veta vem man är under en period i livet. Det som hjälper är att testa sig fram och försöka vara ärlig mot sig själv när man testar: Känns det här bra? Ok, då kan jag fortsätta. Känns det här obehagligt och fel? Ok, då ska jag dra mig ur och inte göra det igen. Gillar jag den här musiken, maten, eller boken? Ok, då kan jag lyssna mera på samma sorts musik, äta liknade mat och läsa mera av samma författare. Och tvärt om, när jag inte gillar det då behöver jag inte pröva det igen.

  Lita på din egen upplevelse. Jag vet hur svårt det kan vara för man vill inte vara annorlunda, man vill vara som alla andra. Men jag kan säga dig att så gott som ALLA människor brottas med det här och alla människor är lite olika och gillar olika saker och fungerar på lite olika sätt. Och det är helt ok. Det är bra. Eftersom vi är olika kan vi berika varandra, lära oss nya saker av varandra och tycka om varandras olikheter.

  Vissa saker och människor tycker vi inte om. Det är helt ok det också. Då kan vi ta ett steg åt sidan och inte engagera oss så mycket i de relationerna. Låta den andra personen vara ifred. Och rikta blicken mot det som du tycker verkar intressant, som gör dig positivt nyfiken och glad, istället.

  Du får pröva dig fram helt enkelt, en liten bit i taget. Och inte ge upp när det blir fel. Man går ofta lite fel när man håller på att leta efter sig själv. Det är helt normalt. Men då kan du vila dig en stund och ta nya tag sedan. Och pröva någonting annat som känns mera rätt för dig.

  Det här är förstås väldigt svårt om vi har en kritisk omgivning som hela tiden klagar på oss och tycker att vi gör och är fel hela tiden. Men du är inte fel. Kom ihåg det! Vad än andra säger så är du en värdefull person. Lika värdefull som alla andra.

  Du kanske skulle behöva engagera dig i någon fritidsaktivitet som du tycker verkar rolig och intressant. Där kan du träffa människor med liknande intressen som du själv och kanske få vänner som kan visa dig att de tycker om dig precis som du är.
  Karolina
  14 jul 2017 15:53

 • Låter som du tömt ur din energi. Det händer ibland (som att få slut på bensin).

  Vissa har höga krav på sig själva och det är lätt att dras med i andras tempo. Det är lika viktigt att fylla på energi som att göra av med den. Att vara nöjd i den situation man befinner sig i är ett bra sätt att hitta ny energi. Låter som du haft lätt att sätta dig in i nya situationer och fått beröm för det.

  Hitta sig själv gör man bäst när man stänger av störande intryck och ägnar sig åt något spännande eller rogivande. Många beskriver det som att vara i ett flöde, både musiker, konstnärer och idrottare beskriver det som att man helt går upp i något och glömmer tiden och bara är koncentrerad på det man håller på med.

  Hitta din grej i livet, något som gör dig lycklig. Fundera inte så mycket vad andra tycker. Kläder, mode och annat är mest ett tidsuttryck. Inte så mycket ett ”statement”, det är självklart att man inte blir en bättre vegan eller djurvän för att man följer klädkoden (som exempel). Tänk mer i termerna snyggt eller praktiskt. Något som framhäver dina fördelar och något du trivs i. Tycker du om dig själv så märks det utåt.

  Roller ger sig självt, se det som arbetskläder, inget du måste gå i. Man kan vara en ”fixare” i gruppen utan att se ut som en rörmokare. Vara rolig utan att vara ful (även om det underlättar) och cool utan att ha det senaste och dyraste. Kroppsspråk och roller man tar på sig skall också vara bekväma att bära precis som kläder. Inget slår dig själv (som du är), så tillgjordhet fungerar inte.

  Människor letar inte efter vem de är utan vem de var för att de tappar bort sig på vägen. Alla anpassningar gör att allt blir rörigt. Man föddes perfekt och ägnar ett helt liv åt att bli likadan. Alla är perfekta om man ser till deras egenskaper och förmågor. Det är när man försöker bli något utan att ta hänsyn till vem man är som man misslyckas.

  Att bara tröttna på allt kan vara allt från sorg till depressioner, men vanligtvis går det över av sig självt. Man behöver bara få gråta lite inombords. Man kan sörja allt från ting (saker och tillstånd) till missade chanser och sin egen ungdom. Det är fullt normalt, det är bara om man stannar i svackan man måste få tala med någon.

  De flesta kör med årliga vårdepressioner, för lite dagsljus under vintern gör att de flesta svenskar får lite ”krypa under täcket och käka glass syndrom” men det brukar gå över efter ett par veckor. Livskriser kan vara envisare, ge dem ett år eller så om du fungerar normalt för övrigt.
  Farbror Torsten
  04 aug 2017 10:10

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.