Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Till Mimmi

Hej Mimmi
förlåt att mitt svar har dröjt så, jag hittade ditt svar först nu. Du skriver om föräldralitteratur - den bok som jag tänkte mest på var nog Jesper Juuls Ditt Kompetenta Barn som handlar mycket om gränser, närvaro och att aldrig kränka barnets integritet i uppfostran. Jag läste boken fram och tillbaka en hel sommar, läste för min man och vi läste tillsammans och jag grät en massa när jag kände igen mina föräldrar i Juuls beskrivningar och hittade förklaring till varför jag är blyg, varför jag ofta möter nya människor med skepsism, varför jag får skuldkänslor när jag sätter gränser etc. Framförallt tycker jag att boken innehåller bra beskrivningar på barnets lyhördhet, sårbarhet och ständiga vilja att anpassa sig. Det påminner mig i mitt föräldraskap om att ta mig tid och tänka efter hur jag vill vara. Det är bra, tror jag.

Vad det gäller att prata om sina upplevelser så är ju detta forum en bra början. Jag tycker att ju mer som jag säger öppet - ju fler möter jag som varit med om något liknande, och ju mindre dramatiskt och laddat blir det att prata om. Vi är ju jättemånga, fler än man ofta tror, och tillsammans kan vi lyfta "tabu-t" genom att våga. Men visst, ibland möter man dem som inte alls förstår, och då kan man ju lika gärna hålla tyst, då känner man sig bara konstig.

Lycka till med ditt föräldraskap och att bryta mönstret i familjen. Jag hoppas du har läst Tommy Hellstens En flodhäst i vardagsrummet och hans bok Föräldraskap också. De är läsvärda, även om det inte precis är sk föräldra-litteratur.
Åsa

Kommentarer till det här inlägget: [Upp en nivå]