Hej Micaela!
Dina rader får mig att reflektera kring begreppet "diagnos". Ens föräldrar kan ha stora och djupgående problem, som kanske kan sammanfattas i en diagnos, eller flera diagnoser.
Men vad är orsakerna bakom sjukdomen?
Det är förstås en ständig fråga och fundering kring vad som är arv och vad som är miljö, när människor mår psykiskt dåligt.
Och oavsett vilket är det oerhört svårt att vara anhörig, och man behöver som anhörig skydda sig på olika sätt.
Men jag tänker ändå att samhället och sjukvården skulle kunna hjälpa de här människorna på ett mycket bättre sätt? Och att det kan det vara viktigt att förstå att en psykisk ohälsa och sjukdom KAN vara symtom på saker som de här människorna upplevt och inte fått hjälp att hantera.
Jag tycker vi borde prata mycket mera om det. Människor har naturligtvis rätt att definiera sin egen situation. Om det "bara" rätt och slätt blivit psykiskt sjuka, utan att ha varit med om något traumatiskt eller svårt i livet, så får vi naturligtvis respektera det. Men vi behöver också respektera alla dem som innerst inne längtar efter att bli trodda och sedda i allt svårt de upplevt, som gjorde att de utvecklade psykisk sjukdom.
Jag minns för några år sedan ett TV-serie som tog upp bipolär sjukdom. Och alla de som medverkade, utom en person, åt mediciner för att de kände att det var viktigt och att det hjälpte dem. Men EN person, av flera stycken, hade utifrån sin egen livssituation valt att inte medicinera utan försökt hitta andra strategier med motion och att se till att göra saker som hen mådde bra av. Och personen var noga med att säga att det var hens val, utifrån hens egen situation, där hen visste att hen varit med om övergrepp, och att det egentligen var det som gjorde personen sjuk.
Men fastän det bara var en person, och resten förordade mediciner, så blev det en tittarstorm mot programmet. Folk blev provocerade av att inte ALLA åt mediciner, och de tyckte att man utsatte tittare för fara när man visade på att det kunde vara olika för olika personer.
Det visar att det verkligen finns en stark likriktad syn på psykisk sjukdom, att den bara ska medicineras bort, och att det inte för vissa finns något alternativ.
Men samtidigt vet man idag att terapi kan vara hjälpsamt för många, också.
Jag tänker mig att en person som får en diagnos, det kan ju vara bra för anhöriga. Det blir lättare att ta avstånd från det sjuka då, och skydda sig på ett bättre sätt. Som barn till en person som har dessa omfattande svårigheter så behöver man ju verkligen skydda sig.
Men när det gäller samhällets och vårdens syn på människan så behöver vi ha en mycket större öppenhet att förstå och se vad den här människan - inte alla, men säkert en hel del av dem - faktiskt varit med om för traumatiska upplevelser själva.
Mediciner är bra. Kan ju till och med rädda liv. Men de har ju också biverkningar. Och det kan ibland finnas alternativa eller komplementära sätt att hjälpa människor att må bättre och få en fungerande vardag, än att bara sätta en diagnos i pannan på folk, som sedan kommer prägla hur de blir bemötta av andra människor, och att ge mediciner.
En diagnos kan vara bra. Men det kan också bli så att diagnosen överskuggar personen på ett sådant sätt så att man inte längre ser hela människan. Om man inte ser personen, med all sin längtan, alla sina goda förmågor och alla sina svårigheter - utan man ser bara en stereotyp uppsättning problem och svårigheter, då blir det ju svårt för människan att få hjälp och att hjälpa sig själv att må bättre. Jag tänker att det är viktigt, i samhällsdebatten.
Samtidigt är det viktigt på den här sidan som riktar sig till unga anhöriga att understryka att det inte är ditt ansvar att hjälpa din förälder. Det är för svårt, det tar för mycket av din energi och ditt liv, precis som Micaela säger. Du behöver istället försöka skydda och hjälpa dig själv.
Försök prata med någon vuxen om hur du mår och hur du har det. Det är alltid en svår situation när ens förälder mår psykiskt dåligt, och kanske är sjuk. Och det är alltid bra att försöka prata med en vuxen man litar på. Och har du ingen i din närhet som du känner förtroende för, så kan du alltid kontakta https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/ eller https://www.umo.se/att-ta-hjalp/
K.
13 apr 2022 09:49