Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Min kompis har en manisk psykos!hur kan jag hjälpa han?

Skriv svar

Till forum

 • Hej. Jag vet att många här har en förälder som är sjuk. Men i detta fall handlar det om min kompis. Jag känner mej desperat och prövar att skriva ett inlägg här..
  Min kompis är manodepressiv. Han har ej ätit medicin. Han hade svårt att sova och var väldigt uppstirrad. Nu ligger han på psyket och har en manisk psykos..
  Jag var o hälsa på han för nån dag sen. Han sa massa konstiga saker som jag inte riktigt förstod.. Han påstod att han sett olof palmes mördare. Han hade skrivit brev till polisen, kungen och statsministern. Han tror också att han är på psyket för att hjälpa dem andra patienterna. Till min fråga.. Vad kan jag göra som kompis för att hjälpa han? ska jag hälsa på han ofta? eller kommer han skämmas jätte mycket efteråt? Har ju varit där en gång då han börja gråta när han såg mig. Han blev glad. Men vad är bäst för min kompis i detta stadie? vet ju inte riktigt vad som försigår i huvet på han.. I vanliga fall är denna kille världens snällaste och roligaste. han är också en person som gillar folk omkring sig. Gillar inte att va ensam. Känns sorligt att se han i detta stadie. Känner mej maktlös och vet inte mycket om denna sjukdom. Kanske nån av er kan ge mej tips o råd..
  Niqita
  29 nov 2010 22:04

 • Du behöver inte veta allt. Känn bara in i ditt hjärta vad du vill göra och bara ge ovillkorligen. Träna i att inte göra någonting annat än bara sitta vid hans sida utan förväntningar.
  Time will tell.
  Kram
  ett tips.
  en som tränar själv i att bara vara
  01 dec 2010 07:16

 • tycker definitivt att du ska fortsätta hälsa på/ha kontakt med honom.Är säker på att han på något sätt tar in att du är där,men det får ju inte bli något tvång eller att du skuldbelägger dig själv om du inte kan/orkar.Men håller med föregående "talare",det räcker med att du bara är där.Kanske kan du prata med hans föräldrar om det oxo?kram o lycka till.
  hexan
  02 mar 2011 04:12

 • du kanske också själv skulle kunna gå och träffa någon att prata med om du känner att detta påverkar dig mycket? om ni är väldigt nära varandra... kan vara ett tips!
  li
  14 mar 2011 21:08

 • Jag har en kompis som har psykos. Och det är verkligen svårt att kommunicera med honom. Ibland kan det gå så långt att jag inte vill träffa honom mer.
  Momme
  20 mar 2021 02:36

 • Hej Momme!

  Som kompis/vän till en person som är sjuk behöver du inte ta samma ansvar som en nära anhörig. Men råd som är avsedda för anhöriga kan man alltid använda även om det är en kompis som du försöker kommunicera med.

  Var tydlig i din kommunikation

  Ställ inga orimliga krav och jämför aldrig din kompis eller din anhöriges prestationer med friska personers. Undvik kritik. Var istället rak och tydlig. Använd inte ironi eller ord som kan feltolkas. Personer med psykossjukdom kan lätt missförstå.

  Det finns inga rätt och fel, och du har rätt att ta avstånd om du vill eller behöver. Som med alla sjukdomar finns det gråzoner och det är vanligt att man brottas med samvetskval.

  Men som människa har man lika stor rätt att göra fel som alla andra. Om vänskapen är god och sjukdomen förbättras så har ni samma möjligheter till försoning senare som om det gällde något mindre traumatiskt.

  Mår du själv bra är du ett bättre stöd när allt återgår till det normala. Kan du förklara varför du gör något, så har du goda möjligheter att bli förlåten även om du väljer att inte hjälpa din kompis.

  Vården har det största ansvaret tillsammans med de närmast anhöriga. Om du tycker du tillhör de sistnämnda, så är information avsedd till dig det viktigaste. Det gör dig mindre osäker och dämpar din oro.

  Lycka till och anklaga inte dig själv för något som varken du eller din kompis själva har valt. Sjukdomar ber inte om tillåtelse innan de slår till. Det skulle vara som om Covid-19 knackade på dörren och bad om att bli insläppt.

  Är det inte självvalt så acceptera situationen och anpassa din vardag så gott det går tills det hela är över. Det kan ta tid och det kan vara jobbigt, men det är upp till dig hur du skall handla. Det finns ingen "pandemilag" för psykisk sjukdom. Om det hade varit nödvändigt hade du fått dina råd hemsända till din brevlåda.

  Det är både negativt och positivt. Det negativa är att du måste söka alla råd själv, det positiva är att det fortfarande är ovanligt i procent räknat. Trots sin litenhet så delar du din situation med många andra.

  Psykos är ett symptom som är kopplat till många sjukdomar och därför ganska vanligt. Samma igen, trots det negativa kan du enkelt få stöd och slipper gå igenom det här ensam. Hitta en grupp via nätet eller prata med någon du litar på.

  Axel
  22 mar 2021 20:17

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.