Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Förälder med Schizofreni eller någon annan psykisk sjukdom

Skriv svar

Till forum

 • Hej!

  Jag tänkte fråga om någon av er bor nära Uppsala och skulle vilja träffas för att berätta om sin barndom till varandra. Jag har svårt att prata om sådant med mina vanliga kompisar men känner behov om att berätta om det och skulle verkligen vilja träffa andra som också har haft det svårt under barndomen.

  Jag är en 23 årig tjej och pluggar på Uppsala universitet. Min mamma har Schizofreni men har vägrat all behandling, så vi har haft det ganska tufft samt att jag hade lillebror som jag behövde ta hand om.

  Med alla bästa <3
  Eli
  14 sep 2019 08:58

 • Hej
  vi på kuling vill verkligen uppmuntra alla att söka hjälp och att prata med andra om sin situation. Vi vet att det hjälper att få dela det man varit med om med andra i samma situation. Vår policy på kuling.nu har alltid varit att man ska vara anonym och att vi inte förmedlar direktkontakter, det är en regel vi har för att vi vill skydda de barn som kommer in på sidan.
  På sidan "vägar till stöd" hänvisar vi till de stödverksamheter som finns i landet, de kan man kontakta genom mail eller telefon och få stöd direkt, de flesta har gruppverksamhet där man kan träffa andra i samma situation.
  Så jag vill rekommendera dig att gå in på http://www.kuling.nu/Vagar-till-stod/#Uppsala.
  Katarina, redaktör kuling.nu
  16 sep 2019 07:45

 • Hej Redaktionen!

  Ni hänvisar till en verksamhet i Uppsala som vänder sig till barn och ungdomar upp till 20 år. Men Eli som skrev är ju 23 år.

  Vilka forum finns för henne? Här är några alternativa sökvägar, det finns säkert flera:

  Kanske kan Studenthälsan i Uppsala svara på vilka stöd som finns i Uppsala: https://www.uu.se/student/stod-och-service/studenthalsan/mottagning-studenthalsan/

  Kanske kan också kommunens Anhörigcentrum vara någon som kan ge hjälp, eller tipsa om var man kan få hjälp: https://vardochomsorg.uppsala.se/personligt-stod/anhorigstod/Anhorigcentrum/Anhoriggrupper/

  Kanske kan den här sidan också vara användbar: https://www.1177.se/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/patient--och-narstaendeforeningar/


  Det är en svår situation du befinner dig i Eli, och inte alltid så lätt att orka och våga söka hjälp. Men vänd dig dit som det känns naturligast för dig. Studenthälsan, t.ex. är vana att möta unga människor i din situation, så de borde ha svar på vilka gruppverksamheter som finns i Uppsala.
  .
  17 sep 2019 12:14

 • Jag såg efteråt att det står på Studenthälsans hemsida att "Om du har svårare eller långvariga problem, vänd dig till din vårdcentral eller psykiatrin."

  Men jag tänker ändå att om du kontaktar dem, så borde de ha svar på var du kan vända dig vidare, för att få den kontakt med andra anhöriga som du söker.

  Det viktigaste är att du inte ger upp, om du inte får napp på en gång. Leta vidare! Om en sådan här grupp inte redan finns på din ort så borde man absolut starta upp en. Eftersom det är många som befinner sig i samma situation.
  .
  18 sep 2019 11:52

 • Hej!

  Jag är också en tjej som är 23 år, men bor i Stockholm. Jag letar också efter ngn som jag kan prata med om min mammas sjukdom.

  Min mamma har schizofreni men har dock varit den mest stabila vuxna i min barndom och tonår. Vi lär nog därför inte kunna relatera till varandras barndom helt iom att jag haft andra destruktiva vuxna runt mig som konkurrerat ut svårigheterna som kommit med min mammas sjukdom. Jag tror nog att vi trots olikheterna kan ha intressanta och stöttande samtal.
  S
  28 okt 2019 14:15

 • Hej Eli!
  Om du fortfarande letar finns jag här. Min mamma är bipolär och varit omedicinerad en period av min uppväxt. Det har också funnits psykotiska inslag som feldiagnoserats som schizofreni så jag kanske kan relatera en del. Jag är 22 år, också student men på Stockholms universitet. Jag bor dock i norra Stockholm, så finns nära dig! Du kan gå in på Trygga Barnen och kontakta Trygga Hjälten för norra Stockholm.
  Zhane
  30 okt 2019 17:34

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.