Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

hjälp har ni samma problem?

Skriv svar

Till forum

 • hej min mammas ångest börjar komma tbx o jag vet nt riktigt hur jag ska göra för när hon har ångest tar hon liksom ut all ilska på mig o när den väll är där hos henne så är de bara så jobbigt att va hemma med henne, vill ba att hon ska må bra men hon har trauma efter hjärtimfarkt,beronde och missfall, vill ba lösa allt för hne för hom betyder liksom allt för mig:(
  anonym:(
  06 aug 2021 20:48

 • Hej Anonym

  Hur gammal är du? Oavsett hur gammal du är så kan du inte bota din mammas ångest. Hon behöver professionell hjälp. Kanske en psykolog, psykoterapeut eller läkare kan hjälpa henne.

  Jag förstår att det är jobbigt om din mamma låter sin egen ångest gå ut över dig. Hon får inte göra så.

  Hon kan inte rå för att hon har ångest, med hon får inte bli arg på dig för det.

  Skulle du kunna prata med din mamma och berätta hur det känns när hon blir arg på dig, att det blir för jobbigt att vara hemma?

  Om det inte går att prata med din mamma så kanske du behöver prata med någon annan vuxen du litar på. En lärare, skolsköterskan, skolkuratorn, en släkting du har förtroende för, eller någon annan person som du litar på.

  Försök också att göra saker som känns bra för dig. Kanske är det dags att skaffa dig ett nytt fritidsintresse? Det behöver inte kosta så mycket pengar. Ibland kostar det inget alls. Du kan starta en grupp på din skola t.ex.

  En kör, en teatergrupp, en dansgrupp, en grupp som utövar en sport, en skrivargrupp, en fotogrupp... Starta en grupp på din skola med något roligt som du är intresserad av. På så sätt kan du komma hemifrån lite mera och fokusera på något som är roligt.

  Man kan också få hjälp av ett studieförbund. De kan ge ekonomiskt bidrag och tillgång till en lokal där gruppen träffas, om du vill starta en "studiecirkel".

  Eller gå med i en grupp som redan finns.

  Om din mamma skäller och bråkar på dig så kan du gå ut. Gå ut en promenad. Eller gå till biblioteket, om du behöver göra läxorna.

  Det kan underlätta lite. Ta en paus från allt det jobbiga.

  Men prata med någon vuxen också, för du kan inte ha det så här. Du har rätt att känna dig trygg och avslappnad hemma.

  Och din mamma behöver hjälp av någon vuxen att hantera sin ångest på ett bättre sätt. Hon ska inte låta den gå ut över dig.

  Äter hon några mediciner? Hon kanske behöver justera medicinerna i så fall, om det är medicinen som förvärrar hennes ångest? Ibland kan det vara så. Men inte alltid.

  Du måste säga ifrån på något sätt, antingen genom att prata lugnt med din mamma och försöka berätta hur du upplever situationen. Eller genom att prata med någon annan vuxen som kan hjälpa dig.

  Du kan alltid kontakta Barnens Rätt I Samhället. Gå in på bris.se Där kan du chatta eller prata anonymt med en kurator som lyssnar. De har tystnadsplikt och om du inte säger vad du heter eller var du bor så kan de inte veta vem du är. Då kan du berätta i lugn och ro, och kuratorn kan ge dig råd och stöd.

  Du ska inte behöva vara ensam med den här situationen. Be någon vuxen om hjälp.
  Några tankar
  10 aug 2021 00:21

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.