Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Mor som mår dåligt

Skriv svar

Till forum

 • Hej! Jag är 18 år gammal och har en mamma som mår dåligt psykiskt och har gjort det i princip hela sitt liv säger hon. Hon har några gånger hintat om självmord. Vi i familjen har sagt att hon behöver söka hjälp genom att prata med någon professionell men hon säger att det inte kommer hjälpa.

  Har läst på lite vad jag kan göra i detta läge men fattar inte riktigt om man kan tvinga henne till någonting, jag tolkar det som att man i det här läget inte kan tvinga henne, men hur tolkar ni? Jag är också tacksam om nån har något annat tips, för livet handlar ju inte bara om att överleva, men hon säger att hon inte gillar socialt och fysiskt aktivitet till exempel.
  William
  11 jul 2023 22:06

 • Hej William och tack för ditt inlägg!
  Inom svensk lagstiftning finns det en lag som heter Lagen om tvångsvård (LPT). Den använder man om en läkare gör bedömningen att en person är en fara för sig själv ( suicidal) eller för någon annan. Vi kan tyvärr inte svara på om din mamma uppfyller kriterierna. Är man som anhörig orolig kan man ringa till psykiatrin ex. akutpsykiatrin eller om din mamma har en pågående kontakt för att bolla dessa funderingar.

  Det är väldigt vanligt att man inte vill ta emot hjälp när man mår dåligt, att man har svårt att se någon möjlighet till att må bättre. Det är oftast en del av sjukdomen. Som barn/anhörig kan det vara väldigt jobbigt att höra det eftersom man själv kanske vet om att det finns hjälp att få. Som anhörig kan det känns som att man hamnar i en omöjlig situation eftersom man oftast inte kan tvinga sin förälder till att ta emot hjälp. Det är därför viktigt att du tänker på dig själv och försöker hitta sätt att må bra på, även om mamma mår dåligt. Ett tips är att prata med andra ungdomar i liknande situation. Om du bor inom region Örebro län finns det möjlighet att få stöd via oss, i så fall är det bara att maila oss så hör vi av oss. Om inte, hör av dig till din egen region/kommun och se vilket stöd de kan erbjuda. Maskrosbarn.se har även en bra chatt dit du kan vända dig.

  Ta hand om dig!
  Kuling
  30 aug 2023 10:49

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.