Hej igen Anonym tjej!
Jag förstår om mitt svar kanske inte var det svar du hade tänkt dig?
Du kanske hade velat få mera råd och hjälp i hur du ska få din mamma att söka hjälp. Men min erfarenhet är att det kan gå år efter år efter år, och man drar och sliter i sin förälder, man bönar och ber. Man pratar lugnt och pedagogiskt, tar sig tid att förklara och försöka motivera. Utan att föräldern gör som man säger.
Om hon ska förändras så måste det komma inifrån henne. Hon måste hitta sin egen motivation, och sitt eget mod, och sin egen vilja att söka hjälp.
Om du vill så skulle du kunna ta reda på mera konkret vilken sorts hjälp som finns för din mamma. Du skulle kunna googla, mejla och ringa runt och höra dig för. Då får du ju också svar på dina frågor kring det här med att få rätt hjälp. Du kan berätta för dem du ringer till att du misstänker att din mamma har borderline, men att du är rädd att hon ska få fel diagnos. Och så kan du höra vad de svarar.
Du behöver inte berätta vad du heter. Utan du kan ringa med hemligt nummer och vara anonym. Det är bara att slå #31# före telefonnumret så syns inte ditt nummer hos den som du ringer till.
Du kan kolla upp de här sakerna om du vill. Om känns bra för dig. Och sedan kan du presentera detta för din mamma.
Men samtidigt måste du inte det. Du behöver tänka på dig själv. Du berättar att din mamma får utbrott, och hur det drabbar dig. Därför behöver du skydda dig själv. Vara schysst mot dig själv.
Det var bra att du talade med din mamma. Och berättade vad du ser, och hur hennes agerande påverkar dig, och att hon behöver söka hjälp. Det är ju viktigt att vi försöker berätta för våra föräldrar vad vi tänker och känner. Men nu har du gjort det. Nu är bollen hennes. Hon måste själv avgöra om hon vill söka hjälp eller inte.
Nu behöver du försöka vara schysst mot dig själv, och göra saker som du behöver för att själv må så bra som möjligt.
Du håller precis på att bli vuxen, och det är dags att du ska få tänka på dig själv, och bygga ditt eget liv. När man har en förälder som mår dåligt på olika sätt, och som har problem med tilliten som du beskriver, så är det väldigt ovant som anhörig att våga ta plats och tänka på sig själv. Man är van att ta alldeles för liten plats, och bara tänka på andra hela tiden.
Men du har rätt att tänka på dig själv, att ge dig själv den platsen. Du har ett liv som är ditt. Du har inget ansvar för din mamma. Däremot har du ansvar för att försöka ta hand om dig själv, och försöka ta reda på vad du själv vill och behöver. Att börja utforska din egen längtan och dina egna behov.
Vad tycker du om? Vad blir du glad av? Vad ger dig inspiration och energi? Och finns det någon som lyssnar på dig när du känner dig ledsen, trött, rädd eller orolig? Vem vill du anförtro dig åt?
Leta upp någon som du kan prata med, som kan stödja dig i det här. Du är värd det! Du är värd att ha det bra, och att bli lyssnad på.
Du är värd att få göra nya saker, som du är nyfiken på och längtar efter. Du är värd att lära känna nya människor som kan bli dina vänner, eller att få umgås med de vänner som betyder mycket för dig.
Du är värd att få fundera kring vad du vill göra nu. Vill du jobba, eller plugga? Eller är det något annat du längtar efter? Du är värd att få tid till att tänka på, och ta hand om, ditt eget liv.