Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

När Din förälder är sjuk

Det här är bra att veta för Dig som lever med en psykiskt sjuk förälder.


 

Psykisk sjukdom smittar inte
Man kan påverkas av att leva med någon som är deprimerad så att man själv känner sig ledsen och nedstämd. Tillsammans med en psykotisk person kan man känna sig alldeles snurrig efter ett tag. Det är inte samma sak som att man själv håller på att bli sjuk.


Du har rätt att må bra fast andra mår dåligt

Det är viktigt att fortsätta göra det som man själv tycker är roligt och som man blir glad av. När man lever med någon som mår psykiskt dåligt behöver man göra roliga saker för att orka med det som är svårt.


Det är inte ditt fel att din förälder blir sjuk

Psykisk sjukdom beror på många olika saker men det kan aldrig vara ett barn som är orsak till att någon blir psykiskt sjuk.


Du ska inte behöva vara ensam med någon som är psykotisk

En psykotisk person kan göra konstiga saker och säga helt obegripliga saker. Du kan få en roll i personens vanföreställningar som är overklig. Försök alltid att prata med någon annan när du varit tillsammans med en psykotisk person så att du får hjälp med att reda ut vad som är riktigt och vad som är sjukt.


Prata alltid med någon annan vuxen som kan hjälpa dig
En förälder som har mycket ångest kan ha svårt att stötta och hjälpa sitt barn. Barnen kan bli hindrade att göra olika saker för att föräldern är överdrivet rädd.
Det kan vara svårt att förstå vad man behöver akta sig för på riktigt och vad som tillhör ångestsjukdomen. 
 

Ingen har rätt att slå en annan människa
Du ska alltid tala om för någon vuxen om du blir slagen.
Psykisk sjukdom kan göra att föräldern inte kan kontrollera sina känslor.  När någon inte kan kontrollera sin ilska finns det risk för att personen blir våldsam. 


Det är vuxna som ska hjälpa din sjuka förälder
Det är aldrig ditt ansvar att se till att din förälder mår bra. Det finns bra behandling mot psykisk sjukdom och det är sjukvården som ska ge den. Vuxna ska ta eget ansvar för sitt liv.


Du behöver ha en vuxen att prata med
Försök att hitta en vuxen du kan lita på och prata med, om din förälder blir sjuk. Man behöver prata om det som är konstigt och som man känner sig rädd för. Tänk ut någon person som du tror kan förstå och som du skulle vilja prata med. Fråga sedan om den vill hjälpa dig med att lyssna på hur du har det. Finns det ingen som du kan fråga kan du be om hjälp på sjukhuset. Där kan du få någon att prata med om att din förälder är psykisk sjuk. Eller ring till BRIS, där finns det alltid någon som du kan prata med - dygnet runt. 


Det är aldrig ditt fel om din förälder försöker ta sitt liv

Har du varit med om att någon försökt att ta sitt liv behöver du få hjälp med att prata om det och att förstå det som hänt. Det är aldrig någon annans fel när en människa försöker ta sitt liv. Det är viktigt att det finns någon du kan berätta för om du känner dig orolig för att din förälder ska göra sig själv illa.


Du är inte ensam om att ha en psykiskt sjuk förälder

Psykisk sjukdom är inget att skämmas för. Det kan drabba oss precis som andra sjukdomar. De flesta vet för lite om psykiska sjukdomar och psykiska problem. Därför finns det många fördomar. Det är vanligt att reagera med psykiska besvär någon gång i livet. Många barn växer upp med psykiskt sjuka föräldrar.

 

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2022-07-12