Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Boktips

Här kan Du få tips om bra och intressanta böcker!


Skönlitteratur

Ingen skulle få veta av Anna Kansell

Under Marias uppväxt var allting perfekt på ytan. Föräldrarna hade bra jobb, familjen bodde i ett fint hus och åkte på semestrar. Utåt var allt putsat och snyggt. Fast bakom dörrarna härskade den psykiska ohälsan.– Ingen hade kunnat tro vad som pågick. Moderns psykiska ohälsa ledde till att hon slutligen tog sitt liv. Händelserna i boken är hämtade från författarens eget liv men boken är främst skriven för att sprida kunskap om psykisk ohälsa och visa hur illa det kan vara – både för den sjuka och för de närstående.

Boken passar bäst för läsare som är 15 år eller äldre. (Vulkanisterna 2020)

 __________________________________________________________________________

 "Min Pappa Superhjälten" av Emil Anell

En inspirerande sagobok om att vara ledsen? Nu finns den! Det här är en bok som hjälper dig att sätta ord på hur det är att må dåligt på insidan.

För många människor är det svårt att prata om psykisk ohälsa, och om känslor över huvud taget. Särskilt svårt kan det vara att prata med barn. Emil Arnells pappa talade inte om för familjen att han mådde dåligt. Och till sist tog han sitt liv.

Det var när Emil Arnells dotter började ställa frågor om sin farfar som Emil fick idén till boken.

”Jag hade svårt att förklara hur ledsen farfar varit och vad som hade hänt. Det var då jag började skriva boken Min pappa superhjälten”, säger Emil Arnell. ”Det finns ju manualer för precis allt, så varför finns det inte en bok som hjälper oss att förklara hur det är att må dåligt? Barn behöver få veta att även vuxna blir ledsna och att det är helt normalt.”

Boken riktar sig till föräldrar och lärare som vill prata med barn om hur viktigt det är att sätta ord på våra känslor. Den vill hjälpa till att förklara hur det är att må dåligt på insidan och att våga prata om psykisk ohälsa.

Boken har granskats av terapeuter och förskolepersonal.


När mammas tankar ändrade färg


av Sara Galli, Mats Molid

Max är fundersam. Det är något som blivit annorlunda med hans mamma. Hon är trött, rösten är ledsen och kojan får vara kvar i vardagsrummet i flera veckor. Pappa säger att mamma är sjuk men Max kan inte se något som är fel. Med en annorlunda mamma vill Max inte att kompisarna ska följa med hem. Vad skulle de säga om de såg att hans mamma sov mitt på dagen? Eller hörde den ledsna rösten? I samtal med skolans sjuksköterska får Max förståelse för att det är mammas tankar som blivit mörka och som gör att hon inte mår bra.

När mammas tankar ändrade färg skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad. (Idus Förlag 2015)
 

Annas oroliga mamma av Jessica Hjert

"
Annas mamma har en sjukdom som gör att hon alltid är rädd, men Anna förstår inte alls varför. Hon är inte ens rädd för riktiga saker, som ormar, spindlar och sådant. Nej, hon är mest rädd för saker som inte finns eller sådant som inte ens hänt. ”
I boken får du följa Anna och hennes mamma Eva som har en ångestsjukdom. Barn och förälder kan tillsammans läsa boken för att diskutera kring rädsla, oro och ångest. Kanske blir boken en naturlig ingång till att presentera sina egna eller en anhörigs problem? Boken kan även användas som högläsning i grupp.

 

 

              Liten av Stina Wirse´n 

                                   

”Du är liten. Du är fin. Dig får man inte skrämma. Dig får man aldrig knuffa eller slå. Så är det. Den som är Stor ska ta hand om sin Liten.”

Liten är en långörad figur vars tillvaro är stretig med mycket bråk. Hemma hos Liten är det många dagar som inte är glada. Det blir farligt igen och igen. De borde ta hand om Liten är själva så ledsna att de inte ser Liten. Bara grannen finns som tillflykt i stormen. Men så till slut, efter flera försök att trösta sig själv, tar Liten mod till sig att berättar allt för Fröken på förskolan som hjälper Liten till fler glada dagar.

                                    

 

 

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

Boken handlar om Minna, en ung tjej som lever med en svårt psykiskt sjuk mamma. När Minna ska börja gymnasiet bestämmer hon sig för att ändra på sitt liv, hon vill börja om. Boken är riktad till ungdomar. (alfabeta, 2007)

 

 

 

 

 

 

 

Flickan, mamman och soporna av Susanne Osten

En saga som handlar om Ti och hennes mamma. Mamman måste samla på sopor för att inte herr Polter och herr Gaist ska bli arga. Bra och spännande för både barn och ungdomar. Den här boken har vi läst i vår barngrupp. Boken finns inte längre att köpa, men kan finnas på biblioteket. (1998)

 

 

 

Korparna av Tomas Bannerhed 

En pojke ser, med stigande skräck, sin lantbrukande far förtvivla över omständigheterna. De magra åkrarna ger inte tillräckligt. Pappan försvinner mer och mer i sin egen  galenskap och han är som besatt av att sonen måste ta över och föra arvet vidare. Kedjan av generationer med plågade småbönder får inte brytas. Pojken räddar sig undan hos fåglarna. För tonåringar och uppåt i åldrarna.

 


 

 

Julie - Om att växa upp med en förälder som inte räcker till av Gunilla O. Wahlström 

Julie växer upp med en psykiskt sjuk mamma. Hon får vara med om många jobbiga saker och får tidigt ta ansvar för hemmet och sin lillebror. Boken bygger på riktiga historier från personer som författaren har pratat med. För ungdomar och vuxna. (2006)

 

 Ledsen: en helt vanlig historia av Anna-Karin Cullber och Joanna Rubin Dranger

Får jag och vågar jag bli riktigt ARG och riktigt LEDSEN? Det är två STORA frågeställningar som alla människor måste reflektera över. I synnerhet om man själv är LITEN och den andra, som bestämmer,...

 


Arg tvåtusentalets argaste bok av Anna-Karin Cullber och Joanna Rubin Dranger

När ilskan sätter sig i magen för att man inte får bli arg, då mår man dåligt. Ilskan jäser och pyr där inne. Den växer och blir större och större och STÖRRE! Den gör jätteont. Den här boken beskriver ilskan, vreden, raseriet, ursinnet på ett enkelt sätt, så att man kan känna igen sig och förstå varför man själv och andra blir arga. Den säger också att det är bra att våga vara arg och att det är en förutsättning för utvecklas och mogna.
Boken är älskad av föräldrar och förskola.

 

Vingklippt ängel av Berny Pålsson

I denna självbiografiska boken berättar Berny om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa och de psykiska problem hon själv fick. Man får följa hennes liv på olika behandlingshem och sjukhus och hennes kamp för att bli frisk. För ungdomar och vuxna. (2005)

 

 

 

         

 

 

Facklitteratur


Region Uppsala Infotekets egna barnböcker

Böckern hittar du på länken nedan. Det är små lättlästa häften om de mest vanliga psykiatriska diagnoserna och om psykiska funktionshinder.

https://regionuppsala.se/infoteket/hamta-kunskap/biblioteket/infotekets-barnbocker/#anhorigserien

 De går även att lyssna till på Youtube

 

 https://www.youtube.com/playlist?list=PLT-qYiiQzAGe1baUv7E61S73eItLUnPId

 

 

Pappa vad är schizofredni av Roger Zetterström

Boken behandlar på ett lättillgängligt sätt symtom och behandling av 12 psykiska sjukdomar. (2013)

 

 

 


 

 

Jag är också viktig av Elina Sundström
 
En bok om att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller ha ett funtionshinder.
Boken innehåller intevjuer med professionella, unga anhörigas egna berättelser samt diskussionunderlag och frågor att utgå ifrån. ( 2012)

 

 


 

Balansgång om depressioner och manier utgiven av föreningen Balans

En bra bok att hämta kunskap, råd och stöd från för patienter och deras anhöriga om depressioner och manier. Kan finnas på biblioteket eller beställas genom Föreningen balans http://www.foreningenbalans.nu/ (1999/2001)

 

 Flodhästen i vardagsrummet - om medberoende och om mötet med barnet inom oss av Tommy Hellsten

En bok om vad som händer med barn som växer upp i skuggan av en 'flodhäst', dvs. alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, våld eller andra former av utsatthet. Ofta insjuknar de i ett 'medberoende'. (1998)

 

 

 

Introduktion till klinisk psykiatri av Christer Allgulander

En introduktionsbok om psykiska sjukdomar, beroendesjukdomar och behandling. Det är egentligen en lärobok, men den är lättläst och ger en bra översikt för de som är intresserade av att lära sig mer om ämnet. (2008)

 

 

När livet gör ont - Om självskadande beteende bland unga av Per Straarup Söndergaard

En bok om unga som skadar sig själva. Boken baseras på intervjuer, både med de unga själva och med vuxna som möter dessa ungdomar i sitt yrke. Den innehåller dessutom många faktarutor med kompletterande information, länkar och tips om vidareläsning. (2008)

 

  

bokomslagPsykiska funktionshinder - stöd och hjälp vid kognitiva funktionsstörningar av Lennart Lundin 

Om vad kognitiva störningar är, hur de yttrar sig i vardagen och hur man skall bemöta och stödja människor med psykiska funktionshinder. (2002)

 

  

Psykos, förändrad verklighet av Lars Hellidin

En faktabok för den som vill få mer kunskap om psykoser. Boken är skriven för anhöriga till personer med psykos.

 

  

Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar av Cecilia Moore och Eva Waltre

Föräldrar skriver om hur de har berättat för sina barn om sin sjukdom och hur svårt det kan vara att få hjälp. Boken vänder sig i första hand till föräldrar men är lättläst och är intressant även för ungdomar. Finns på biblioteket. (2001)

 

 

 

 Vara anhörig av Åsa Moberg

En bok för anhöriga till psykiskt sjuka. Här finns olika berättelser om anhörigas erfarenheter och fallbeskrivningar. Författaren skriver också om psykiatri och olika typer av behandling. (2005)

 

 

 

Vem var det du sa var normal  av Susanne Bejerot

En enkel beskrivning av de vanligaste psykiska sjukdomarna skriven för ungdomar och vuxna. Författaren blandar texten med dikter om sjukdomarna som är träffsäkra och roliga att läsa. Boken finns inte längre att köpa, men kan finnas på bibliotek. (1998) 

 

 

 

Överlevnadshandbok för dig som har en psykiskt sjuk förälder av Lotta Fristorp och Peter Kollarik

Berättelser av ungdomar som växt upp med psykiskt sjuk förälder blandat med faktakunskaper. En bra beskrivning i hur det är att delta i gruppverksamheten för barn till psykiskt sjuka förädrar finns också i boken. Bra och lättläst för alla. Finns på biblioteket. (1999)

 

Överlevnadshandbok för dig som verkligen behöver en av Lotta Fristorp och Peter Kollarik

I boken delar ungdomar som har det svårt av olika andledningar med sig av sina erfarenheter. Bra skrivet om det man bör känna till om självmord och mobbing. Finns på biblioteket. (2001)

 

Innehåll: Katarina Axelsson och Jenny Håkansson

Publicerad: 2023-04-11