Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Skydd mot psykisk ohälsa

 

 

Man kan ha en större risk att själv få psykiska problem när man har en förälder som är psykiskt sjuk, även fast man inte ärver psykiska sjukdomar direkt. De flesta barn till psykiskt sjuka klarar sig utan att själva få en psykisk sjukdom. Det  finns många olika saker som bidrar till att skydda mot psykisk sjukdom. 

Bra kontakter med andra människor, barnet egen styrka och omgivningen runt barnet är saker som kan skydda.

Trots att en förälder i perioder är psykisk sjuk har man ändå för det mesta en varm och kärleksfull kontakt med sina barn. Under perioder när föräldern mår dåligt kan den andra förälder finnas som stöd eller någon annan vuxen, en mormor, en fosterfamilj eller god vän. Det går att reparera en period när man haft dålig kontakt och stöd från föräldern. Syskon och kompisar och en bra skola utan mobbing är också viktigt stöd när man har det jobbigt hemma.

Barn som får kunskap om psykiska sjukdomar har lättare att förstå vad som händer när föräldern blir sjuk. Om man har kunskap  behöver man inte hitta på egna förklaringar - som till exempel att någon i familjen har gjort fel. På flera ställen i landet finns det grupper för barn och ungdomar där man kan få kunskap och prata om psykiska sjukdomar. Vi på kuling.nu har en grupp i Örebro.

Det är alltid viktigt att sköta om sin egen person. Det kan man göra genom att äta och sova ordentligt, leka och idrotta. Droger kan utlösa psykiska sjukdomar så det ska man undvika.

 

 

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26