Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Psykos

Ahmed ska snart börja 9:an. Han är duktig i skolan, men det fungerar inte lika bra när hans mamma är sjuk...

 

"…Ahmed är 14 år. Han bor med båda sina föräldrar och sina 7 syskon. Ahmed ska snart börja 9:an och han har mycket att göra i skolan. Ahmed tycker själv att han hänger med ganska bra i skolan, utom de dagar eller veckor hans mamma mår dåligt. Ahmeds mamma har en psykossjukdom. Det vet Ahmed, för det har en läkare berättat för honom och hans familj. När Ahmeds mamma mår dåligt, brukar hon höra röster och tro att militären från hemlandet är ute efter att kidnappa Ahmed och hans syskon. Då låser hon in alla barnen i lägenheten och de får inte gå till skolan. Ahmed och hans syskon får inte äta lagad mat, eftersom Ahmeds mamma säger att den är förgiftad. När det blir som mest jobbigt, blir Ahmeds mamma inlagd på en psykiatrisk avdelning. Där får hon stanna tills hon mår bättre"...


En psykotisk person upplever att den hör och ser saker som andra människor säger att de inte gör. Man kan ha tankar och känslor om att man är förföljd. Man kan ha svårt att skilja på sina egna tankar och när andra talar till en. Det den psykotiske upplever är verkligt för honom/henne men vi andra kan inte förstå det.

Psykosen kan göra att man drar sig undan från familj och vänner och slutar att intressera sig för att sköta om sig själv eller sin bostad och sitt arbete.

En psykotisk person kan bli mycket förändrad i sitt sätt att vara. 

En långvarig psykos medför ofta att förmågan att göra det man har kunnat tidigare blir sämre.

Att vara psykotisk är oftast väldigt skrämmande både för en själv och för andra. Den som är psykotisk kan ha svårt att berätta för andra om sina upplevelser. En person som drabbas av en psykossjukdom, märker ofta inte själv att den är sjuk. När man själv inte anser att man är sjuk, kallas det för att man inte har sjukdomsinsikt.

En psykos kan gå över efter några veckor eller månader. En del psykoser varar under längre tid.

Det finns olika typer av psykos. Paranoid psykos och Schizofreni är två av dem. Schizofreni är en långvarig psykos. 

 

Innehåll: Veronica Larsson, Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26