Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Personlighetsstörning

Fanny är 12 år. Fannys mamma tycker att alla är elaka, ja till och med Fannys lärare..."Fanny är 12 år. Hon bor ensam med sin mamma i en liten stad i Mellansverige. Fanny har tre syskon som bor hos sina pappor. Fanny har en egen pappa, men han bor med sin nya fru i en annan stad. Hon har inte träffat sin pappa på mycket länge. Det vill inte hennes mamma. Fannys mamma säger att pappa och hans nya fru är elaka och bara vill ta Fanny ifrån mamma. Fannys mamma tycker nästan att alla är elaka, ja t om Fannys lärare! Mamma vill inte att Fanny tar hem kompisar och hon vill inte att Fanny ska vara hos sina kompisar heller. Mamma vill inte att Fanny är med andra, för då känner sig mamma ensam. Fanny har ingen hon kan prata med. Hon undrar ofta varför just hennes mamma är så "konstig"…"


Alla människor är olika och har olika sätt att vara på. Man har olika personligheter. När någon får en diagnos personlighetsstörning så är personens sätt att vara på mycket olikt det som är normalt.

Personer med personlighetsstörning är mycket sårbara och känsliga. Man hamnar ofta i svårigheter i livet. Då reagerar man ofta starkare på påfrestningarna än andra gör. Symtom som de man har vid depression, ångest och ätstörningar är vanligt. Man kan även få kortare psykoser.

Gemensamt för personer med personlighetsstörning är att man har svårt med kontakter med andra människor.

En person utvecklas genom det man är med om i livet. De flesta med diagnosen personlighetsstörning fungerar bättre när de blir äldre. Man brukar ha det jobbigast i 20-årsåldern och må bättre när man kommer i 30-40-årsåldern.

Det finns olika typer av personlighetsstörningar. Vi har valt att berätta om diagnoserna borderlinepersonlighetsstörning, narcissistisk personlighetsstörning och antisocial personlighetsstörning som kanske är de mest kända.

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26