Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

DepressionAlla människor kan känna sig nere och ledsna
ibland. Det kan ha hänt något sorgligt eller man kan ha svårigheter i livet som man inte klarar av. Det är naturligt att sörja och ett viktigt sätt att reagera på för att kunna gå vidare i livet.  Efter en tids sorg brukar man hitta nya sätt att leva på.

Sjukdomen depression är däremot långvarig. En person som är deprimerad är mycket ledsen och trött länge. Det är mer än en naturlig reaktion på svårigheter i livet. En person kan bli deprimerad utan att det hänt något speciellt alldeles innan.

Det finns olika sorts depressioner och det finns olika sätt att reagera på. En depression kan vara lättare eller svårare. Det kan vara skillnad på hur män och  kvinnor reagerar.

Den som är riktigt djupt deprimerad kan nästan helt sluta upp att göra saker och tankarna slutar nästan att fungera. Det blir svårt att göra enkla saker som att gå upp på morgonen och tvätta sig eller att laga mat. Man orkar inte bry sig om hur det går för sina barn eller hur det går med jobbet. Det går inte att känna sig glad.

En som är deprimerad kan sluta att tycka om sig själv. Man kanske tänker att allt man har gjort är dåligt och att man aldrig kommer att klara av att göra något bra. Under tiden man är deprimerad kan man inte hoppas att livet ska bli bättre.

När man lever med en förälder som är riktigt deprimerad kan det kännas som att man själv inte finns för föräldern. Det är lätt att själv börja känna sig tung och deppig. Det är inte samma sak som att man själv är på väg att bli sjuk men man behöver prata om hur det känns och man behöver få vara med friska människor så mycket som möjligt.

En deprimerad person tänker mycket på döden. Tankarna handlar ofta om att man inte är värd att leva. Det finns risk för att man försöker att ta sitt liv.

Har Du varit med om att någon försökt att ta sitt liv, så behöver Du få hjälp med att prata om det. Det är viktigt att få hjälp att förstå det som hänt och inse att det aldrig är någon annans fel när en person försöker ta sitt liv.  Om Du känner Dig orolig för att Din förälder eller någon annan person som står Dig nära ska göra sig själv illa, behöver Du också få någon att prata med.

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26