Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Hjälp vid depressionDet finns mycket bra hjälp
att få mot depression. Minst 8 av 10 personer blir av med sina symtom med rätt behandling. Några av de behandlingarna som finns är samtalsterapi, mediciner, elbehandling och ljusterapi.

Det brukar vara bra att få samtalsterapi ihop med mediciner eller annan behandling. Har man en lättare depression kan det räcka med samtalsterapi.

Mediciner
Medicinerna man får vid depression kallas för antidepressiva. Det finns olika sorter som hjälper olika personer olika bra. Man blir inte beroende av medicinerna men man behöver ta dem under en lång tid, minst sex månader. Det brukar ta en eller två månader innan man börjar känna sig bättre. En del måste ta medicin i flera år och några behöver alltid ta medicin för att inte bli sjuk igen. Den som är mycket orolig kan få lugnande mediciner eller mediciner som ger hjälp att sova.

Samtalsterapi
I en samtalsterapi träffar man en psykoterapeut och pratar med den en eller två gånger i veckan. Tillsammans med den personen funderar man över sig själv och berättar om sitt liv. När man berättar för någon som lyssnar kan man börja förstå sig själv bättre. Det kan hjälpa den som är deprimerad till en bra utveckling och  att må psykiskt bättre. Hur lång tid terapin ska pågå, bestämmer man med sin terapeut.

ECT = Elbehandling
Man sövs ned och i sömnen får man en liten elektrisk ström mot huvudet. Det ges vid svåra depressioner när mediciner inte hjälper. Man brukar fort bli bättre av ECT.

Ljusterapi
I ljusterapi vistas man i ett vitt rum med speciella lampor under viss tid på dygnet höst och vår. Det brukar vara bra för dem som mår sämre den mörka årstiden.

 

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26