Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Social fobi



Social fobi är en stark rädsla för olika sociala situationer där man tror att man kommer att dra uppmärksamheten till sig. Det är vanligt att känna sig nervös för att framträda inför många människor. Om man får diagnosen social fobi är rädslan så stark att man inte längre kan göra det man behöver.

Man är otroligt rädd för att "göra bort sig" och därmed rodna, stamma, tappa tråden och då bli uppfattad som misslyckad. Bara tanken på att man måste göra något där man kan få uppmärksamhet kan sätta igång ångestreaktionerna.

Några typiska reaktioner är att rodna, att svettas, att darra och få hjärtklappning

Man kan vara rädd för att sitta i smågrupper, göra redovisning, prata, äta och dricka i sällskap med andra. Att köra bil när någon sitter med, skriva på papper när någon ser på eller att gå på ett föräldramöte kan också vara svårt.

Social fobi kan göra att man får svårt att leva tillsammans med någon.

Det inte ovanligt att tacka nej till bättre arbeten om det krävs mer eller nya kontakt med andra människor.

Social fobi är den vanligaste typen av ångest. Det beror dels på en medfödd sårbarhet och dels på erfarenheter. Det är vanligt att man har haft stora krav på sig under uppväxten. Man har ansträngt sig utan att bli godkänd. Det har gett dåligt självförtroende och osäkerhet. I en del familjer är man överdrivet blyga och kanske lever isolerat. Då får man inte vana i att umgås med andra.

 

 

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26