Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Borderline personlighetsstörningDet som är typiskt för personer som fått diagnosen borderline personlighetsstörning är att man är mycket impulsiv och att de ser tillvaron i "svart eller vitt". Impulsiv är man när man gör saker fort och utan att tänka sig för. Att se allt i "svart eller vitt", betyder att man antingen tycker allt är "jättebra" eller så är allting "jättedåligt". Det finns inget "mittemellan". Man växlar fort mellan starka känslor. Att lätt bli väldigt arg eller ledsen är vanligt. Det kan vara svårt för personer i omgivningen och också för dem själva att förstå varför de känner på ett visst sätt. De kommer ofta i bråk med andra människor. För personerna själva är det ett problem att humöret svänger som det gör. De kan ha svårt att komma ihåg att det finns andra sätt att känna på än det som de upplever just för tillfället.

Har man en känsla lägger man ofta den på personer runt omkring sig, man säger man att det är personen intill som är t.ex arg. Det här kan var förvirrande i en familj, när man lever tillsammans.

Personer med borderlinepersonlighetsstörning är mycket känsliga för kritik och för att bli lämnade av någon. Trots det är skilsmässor vanliga, man brukar ha svårt att leva ihop med någon under en längre tid.

Att impulsivt göra sig själv illa eller försöka ta sitt eget liv är vanligt när man har diagnosen borderlinepersonlighetsstörning. Man har svårigheter med att hitta ett bra sätt att lösa problem. Att göra självmordförsök kan vara ett dåligt sätt att bli fri från ångest. Man utsätter även sig själv många gånger för farliga situationer.

Många dricker för mycket alkohol eller tar för mycket tabletter. Ångest som när man är mycket rädd och orolig är vanligt. Man får lätt depressioner. Ätstörningar är också ett vanligt problem.

Eftersom man har svårt att vara med andra människor kan man istället hitta andra sammanhang där man fungerar bra. Man kan ägna sig åt konst, djur och natur eller åt saker. En del kan ägna sig mycket åt religion.

Borderline personlighetsstörning är en vanlig diagos bland de som får psykatrisk vård. De flesta med diagnosen är kvinnor. Ett annat namn på borderline personlighetsstörning är emotionellt instabil personlighetsstörning.

 

 

Innehåll: Katarina Axelsson

Publicerad: 2008-09-26